Vriendelijkheid voor fouten. 

Niet afrekenen na #fouten maar op elkaar rekenen na fouten door daar de #dialoog over te voeren. Dat vraagt om #vriendelijkheid naar juist je eigen fouten.

Ook in de #gemeentepolitiek. Ik waardeer (gemeente) politici om hun moed en inspanning iets te betekenen, dat lijkt me niet makkelijk. Maar, zeker nu in verkiezingstijd, en dat is ook logisch, ik moet kiezen en dus ordenen, heb ook ik de neiging kandidaten negatief te bekijken om fouten die zijn gemaakt.

En dat betekent als eerste ook vriendelijk zijn naar je eigen fouten. Vind ik ook al niet altijd makkelijk ook al weet ik hoe goed dat werkt. Zo reageerde ik gisteren ergens kribbig op en dat vind ik dan toch echt balen. En toen ik ging doen wat dan nodig is, namelijk met #vriendelijkheid naar mijn kribbigheid kijken, kon ik verschuiven van perspectief. Waardoor ik kon onderzoeken waarom de ander deed wat die deed en wat er nodig was. En het maakt natuurlijk uit om wat voor fouten het gaat: gingen ze moreel over de grens of door verkeerde inschatting? 

Het is gaat in seconden, dat verschuiven van perspectief in jezelf. Iedere keer weer zie ik dat bij degenen met wie ik werk in de #dialogischleiderschapretraites, en bij mezelf natuurlijk ook. 

Ik wens ons een vriendelijke verkiezingsdag, met #moreel besef.
Dank weer De Correspondent voor het artikel! 

extreem onveilige werkplek

extreem onveilige werkplek

Ik denk dat de kern van de oorzaak van de #onveiligheid en #werkdruk voor #kamerleden is dat we onvoldoende over #paradoxen (schijnbare tegenstellingen) spreken. Terwijl juist dat noodzakelijk is om tot verstandige oplossingen te komen voor de complexe vraagstukken in...

In Groningen is het nu ’technisch veilig’

#Shell zou in dit proces een voorbeeld kunnen zijn van hoe een bedrijf leert, het echt anders gaat doen en daarin een voorbeeld wordt voor andere bedrijven. Maar ik vrees dat dat niet gaat gebeuren al hoop ik dat #benvanbeurden deze rol alsnog pakt. Wat een pijnlijk...