Veranderdiagnose via dialoog

Je hebt een ontwikkeling binnen je organisatie voor ogen en staat voor de vraag hoe je deze werkend kunt krijgen.
Of: je hebt een verandering ingezet maar “het schuurt”. Je stelt jezelf vragen als:

  • We moeten een slag maken als organisatie, hoe wordt die verandering van iedereen?
  • Moeten we aan de slag met een cultuurtraject of juist niet?
  • Ondanks ieders inspanning voelt de klant zich onbegrepen;
  • Hoe kan het dat het strategietraject zoveel energie gaf maar nu alles hetzelfde lijkt te blijven?
  • Waarom hoor ik geregeld pas over problemen als het te laat is?
  • Wij als (directie)team zijn bevlogen en betrokken en toch: wat maakt dat medewerkers vinden dat wij als (top)management de organisatie niet begrijpen?
  • Moeten we de structuur van de organisatie aanpassen of iets anders doen?
  • Het % burn-outklachten groeit, zowel bij voorlopers als zij die moeite hebben met de ontwikkelingen.

Door als directie- of transitieteam al aan het begin, bij de veranderdiagnose, de dialoog in te zetten en zo meer mensen te betrekken bij de probleemdefinitie en oplossingsrichting, creëer je én betrokkenheid én een betere aanpak. Alle perspectieven zijn namelijk meegenomen in de aanpak. Op deze manier worden de ‘echte’ problemen zichtbaar en worden er, voor de manier waarop het werk is georganiseerd, oplossingen bedacht die echt werken. Mensen binnen de organisatie weten namelijk vaak heel goed wat eraan schort en wat er beter kan. Om een werkomgeving te creëren die de missie en strategie mogelijk maakt, kijk je, op grond van de diagnose-dialogen, naar (kleine) wijzigingen in de organisatie van het werk, in de aansturing en in het onderlinge leiderschap.

Wat zeggen anderen over mij?

Jindra Kessener heeft met tomeloze energie de afgelopen jaren de HR-portefeuille van de KNAW getransformeerd. Strategie- en beleidsontwikkeling is haar toevertrouwd maar ook het handwerk schuwt zij niet. Daarnaast was zij ook hoofd van de afdeling Algemene Zaken van de KNAW met als opdracht de bestuurlijke processen in lijn te brengen met de aangepaste besturingsfilosofie. Haar vrolijkheid en vindingrijkheid alsmede haar vermogen om de verbinding tussen centraal en decentraal te versterken, heeft ons veel gebracht. Aan een oude wens van haar, namelijk zich vanuit haar eigen bedrijf voor allerlei verschillende organisaties gaan inzetten, gaat zij nu invulling geven. Dit wordt ongetwijfeld een succes en ik geef haar graag een warme aanbeveling mee.

Mieke Zaanen

Algemeen Directeur bij KNAW - Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen