Is het ‘#klikgesprek’ een #diversiteit killer?!
Eerlijk gezegd vraag ik me af waarom #procedures nog een klik-gesprek hebben. Heb je net een goede selectieprocedure doorlopen en iemand gevonden die het team aanvult, ga je terug naar #onderbuik gevoelens die gaan over “voel ik me persoonlijk op mijn gemak bij de #kandidaat”. Heel #menselijk om dat gevoel te volgen, maar niet handig.
Vaak klikt het niet omdat iemand heel anders is dan jij maar, als je over je eigen schaduw heen springt, jou goed kan aanvullen met een ander #talent of #perspectief. En dat over je schaduw heen springen vraagt aandacht en gesprek.
Dat is #leiderschap! Je bewust zijn van je eigen (beperkte) perspectief en het perspectief van anderen je laten helpen meer te zien. En elkaar daarbij helpen door de dialoog aan te gaan.
Natuurlijk moet een kandidaat spreken met degene met wie nauw samengewerkt gaat worden. Maar maak dat onderdeel van een #selectiegesprek waarin de selecteurs elkaar in een #dialoog scherp houden over de kandidaat, de eisen en jou als persoon met, such is live, beperkte perspectieven. Heb het dan over: wat maakt dat het niet klikt? Is dat misschien juist heel goed? Of zijn er tot nu toe toch #feiten gemist in de procedure die je voelt maar nog #scherp moet krijgen? Dan kan je het ‘niet-klik-#gevoel’ #objectiveren waardoor het eerlijker is.
“Voor het eerst in de geschiedenis van het departement zou deze prestigieuze en invloedrijke plek – de ‘DG PZ’ adviseert de minister – zo goed als zeker naar een vrouw gaan, maar op de valreep koos de recent aangetreden #ministerWopke Hoekstra een man. “ <op grond van het klik gesprek> Algemene Bestuursdienst